zondag 23 mei 2021

Project 300 per dag - 19 - 2021

Kapitalisme is een systeem dat uitgaat van geld investeren om winst te maken. Overtuigd kapitalisten denken dat bedrijven zich alleen in Nederland willen vestigen als dit financieel interessant genoeg is en rekenen erop dat de overheid dit regelt. Overtuigd kapitalisten denken dat bedrijven alleen mensen in dienst nemen als ze genoeg winst maken. De overheid verkoopt ons daarom iedere keer weer hetzelfde verhaal: belastingvoordeel is gunstig voor het vestigingsklimaat en daardoor voor de werkgelegenheid. In werkelijkheid steken topmannen het belastingvoordeel in hun zak en wordt het bloed, zweet en tranen van magazijnmedewerkers afgedaan met het minimumloon. 

Maar wat als we nou eens een systeem zouden hebben dat uitgaat van werken om te leven in plaats van leven om te werken? Het is goed om te beseffen dat bedrijven niet zonder werknemers kunnen. Ik zie bijvoorbeeld de CEO van Air France-KLM niet zelf een Boeing vliegen. Of de CEO van de koninklijke BAM Groep zelf een muurtje metselen. Dus wat als bedrijven vooral zouden bestaan om de dienst of het product te leveren dat ze maken en tegelijkertijd een goed leven voor hun medewerkers en de samenleving te creĆ«ren? Klinkt dat gek? Dan ben je waarschijnlijk een overtuigd kapitalist. 

Het kapitalisme is zelden lelijker dan in het televisieprogramma ‘Undercover Boss’. Een CEO gaat undercover werken in zijn eigen bedrijf, komt erachter dat hij dat helemaal niet kan en hoort ondertussen het ene na het andere schrijnende verhaal aan van zijn collega’s. Aan het eind van de aflevering, onthult hij wie hij is en betaalt hij studies, auto’s en schulden van diezelfde collega’s. Ik denk dan: wat als hij ze nu vanaf het begin gewoon beter had betaald voor het werk dat hij zelf niet kan?

Laten we kapitalisme eens langzaam de deur wijzen en levenisme welkom heten. Een systeem dat niet kapitaal, maar de commune centraal zet. Oh, wacht.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten