zaterdag 27 november 2010

Reviewzaterdag 6 => Hell Razah – Heaven Razah

De afgelopen weken zijn er behoorlijk wat platen uitgekomen en het grappige is dat ze allemaal ook nog behoorlijk dope zijn. Ik heb Celph Titled & Buckwild al uitgebreid besproken, evenals The Left, maar er zijn nog meer nieuwe platen die regelmatig een draaibeurt krijgen in huize Voszz. De reviews die onderdeel zijn van mijn reviewzaterdag zijn ook meer albumtips dan reviews. Nou ja fuck it, enjoy!

Hell Razah – Heaven Razah

“Since the Gay Boule merged with C.I.A./they killed the image of Pac and gave you Kanye.” Hell Razah gaat diep. Op Heaven Razah verdiept de mc uit Brooklyn zich nog meer in de spiritualiteit dan op eerdere albums. Hij begint de plaat dan ook met de aankondiging dat Hell Razah staat voor de jongen in hem en het materialisme, Heaven Razah staat voor de man in hem en voor de spiritualiteit.

Je hoeft het niet met hem eens te zijn, maar zijn conspiracy theorieën, 5%-geloof en zijn gedachten over het “ontstaan” en het “bestaan” zijn wel heel interessant. Helemaal als het geheel is gegoten in dope poetry en harde flows. Hell Razah heeft een stem die bij je naar binnen dringt en zijn boodschap zet je in ieder geval aan het denken.

Toch is het niet alleen religie of geloof dat de inhoud van het album bepaalt. Op A Brooklyn Tale schetst hij samen met een dope rappende Shabazz The Disciple een beeld van de hood in Brooklyn. Op Return of The Renaissance rapt hij met een geniale RA The Rugged Man over de huidige staat van Hip-Hop. Op de track Cinematic rijmt hij filmtitels uit het Blaxploitation genre aan elkaar, zoals GZA dat deed met platenmaatschappijen op Labels of Ghostface Killah met tekenfilmfiguren op The Forest.

De lyricism van Hell Razah wordt ondersteund door zware beats in de stijl van Wu-Tang. Voor een Wu-Tang affiliate is dat natuurlijk niet gek, maar Hell Razah blijft dus trouw aan zijn roots.  Mathematics, 4th Disciple, Bronze Nazareth en de Nederlanders Godz Wrath en Shroom zijn van de partij om het muzikale landschap voor hem te creëren. De beats bevatten de gebruikelijke string- of pianosamples, maar het verschil met eerdere albums is dat ze wat rustiger zijn, meer meeslepend. Hierdoor komen Razah’s verhalen nog beter over.

Heaven Razah is een album dat je meeneemt op een reis vol geschiedenislessen, geloof, overtuiging en conspiracy. En het album bangt. Wings up!

Let op: Nadat Razah de laatste hand aan dit album had gelegd en klaar was het uit te gaan brengen, kreeg hij een hersenbloeding. Op dit moment is hij herstellende, maar kijkt hij tegen een behoorlijke ziekenhuisrekening aan. Om hem te supporten heeft label Nature Sounds toegezegd alle inkomsten van het album rechtstreeks te doneren aan Razah en zijn familie. Dat is liefde. Daarmee wil ik zeggen: Als je dit album dope vindt, cop that shit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten