zaterdag 27 november 2010

Reviewzaterdag 3 => Gangrene - Gutter Water

De afgelopen weken zijn er behoorlijk wat platen uitgekomen en het grappige is dat ze allemaal ook nog behoorlijk dope zijn. Ik heb Celph Titled & Buckwild al uitgebreid besproken, evenals The Left, maar er zijn nog meer nieuwe platen die regelmatig een draaibeurt krijgen in huize Voszz. De reviews die onderdeel zijn van mijn reviewzaterdag zijn ook meer albumtips dan reviews. Nou ja fuck it, enjoy!

Gangrene – Gutter Water

Vanaf de intro weet je dat je met een dope album te maken hebt. Het fungeert eigenlijk direct als blauwdruk. Gekke voicesamples, boombap beats, dope baslijntjes en heel veel crate-diggin-resultaten vormen Gutter Water. Het is een kunststukje van loops, samples en knip en plakwerk. En ik houd ervan.

Gangrene bestaat uit Oh No & Alchemist, 2 rappende producers. Oh No is het broertje van Madlib en Stones Throw artiest. Alchemist is bekend als producer van Mobb Deep en Evidence/Dilated Peoples en als DJ van Eminem. Samen besloten ze een opvolger te maken van Champion Sound, het album van Jaylib (Madlib & Jay Dee). Ze rappen dus over elkaars beats en proberen elkaar af te troeven qua beats.

Normaal zou ik precies het verschil aan kunnen geven tussen een Oh No beat en een Alchemist beat, maar op dit album niet. De producers gaan allebei over the top om unieke beats te creëren. Op de mic zijn de heren voldoende. Oh No is de dopere mc en Alchemist komt ok. Niet wereldschokkend, maar dat geeft ook niet. Topics zijn ook niet de meest originele allertijden. De heren brengen het betere brag & boast werk met een lichte thugged out inslag en ze gebruiken drugs. Prima topics voor een rapplaat dus.

De gastrappers killen het album. Raekwon & Guilty Simpson flowen de beats kapot en het is eigenlijk jammer dat ze geen viertal kunnen vormen. Oh No & Alchemist op de beats en Guilty & Rae op de verses. Dan was dit album niet dope, maar classic geweest.

Nu is dit album gewoon dope. Niet zo dope als Champion Sound, maar dat is ook wel heel lastig te evenaren. Als je het hele opvolger-van-Champion-Sound-idee los laat, houd je een prima album over.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten