donderdag 16 maart 2017

Ik ben echt enorm teleurgesteld

Gisteravond 21:00 uur kreeg mijn gevoel van hoop, liefde en optimisme een gigantische klap. BAM! En gedurende de avond kon ik andere klappen steeds net niet afweren. POW! BANG! BOOM! Nu is het de volgende dag en word ik wakker zonder glimlach. Mijn positieve gevoel is veranderd in een vreemd soort gevoel van ontreddering en pessimisme.

Ik ben echt enorm teleurgesteld.



GroenLinks is gegroeid van 4 naar 14 zetels, ja, mooi. Maar laten we ons geen illusies maken, want Nederland is absoluut niet links.

De uitslag is nog niet 100% definitief, maar centrumrechts heeft overduidelijk gewonnen:
  • VVD: 33 + PVV: 20 + CDA: 19 + D66: 19 + FvD: 2 = 93
En traditioneel links is zielig:
  • GroenLinks: 14 + SP: 14 + PVDA: 9 + PvdD: 5 = 42
En overig doet er niet eens toe:
  • CU: 5 + 50plus: 4 + SGP: 3 + Denk: 3 = 15

Zelfs als je “overig” zou optellen bij links, kom je niet in de buurt van de monsterzege van de centrumrechtse partijen. Er komt dus geen verandering, geen sociaal beleid, geen linkse premier.

En hoe komt dat toch?

Nederland heeft in ieder geval duidelijk aangegeven een hekel te hebben aan vluchtelingen, migranten en mensen met een migrantenachtergrond, ook wel moslims genoemd. De campagnes “doe normaal of pleur op”, “Nederland is van de Nederlanders” en “Christelijke normen en waarden reign supreme” hebben het gewonnen van de hoop, solidariteit en barmhartigheid.

En uiteraard zijn niet alle kiezers voor rechts per definitie racist en niet iedereen zal dit thema hebben meegewogen in zijn beslissing, maar ik had liever een linkse dan een rechts ontwikkeling gezien op dit thema.

In de steden waar migranten of mensen met een migrantenachtergrond daadwerkelijk wonen, zien we overigens een ander beeld. In Amsterdam is GroenLinks de grootste partij geworden en is Denk groter dan de PVV. In de gemeente Rucphen is de PVV de grootste partij geworden, terwijl slechts 0,5% van de inwoners van Rucphen moslim is, ten opzichte van 77,8% katholiek.

Hoe kan het dat mensen in dorpen zoveel angst voelen voor een probleem dat ze helemaal niet meemaken en in steden nauwelijks bestaat?



Nederland heeft ook duidelijk aangegeven dat het klimaat ze geen reet interesseert. Er is massaal gestemd op partijen die klimaatproblemen ontkennen (PVV) of er bewust niets aan willen doen (CDA & VVD). We kijken liever korte termijn naar de portemonnee dan lange termijn naar de planeet. Ik kan wel janken, maar de komende 4 jaar gaat Nederland zich verder verschuilen op dit gebied.

Het is daarbij ook opvallend dat in de gemeente Slochteren de VVD de grootste is geworden. Net als in veel andere Groningse gemeenten. Dezelfde VVD die de gaskraan zeker niet wil dichtdraaien. Ik vind dat echt heel vreemd.

Dus we hebben een hekel aan vluchtelingen, geen verantwoordelijkheidsgevoel als het aankomt op de aarde en Groningers voelen niet mee met Groningers, wat nog meer? Ohja, Nederlanders hebben absoluut geen moeite met het eigen risico en alle marktwerking in de zorg. Dat blijft gewoon. En daar kan best nog wel wat meer bij.



Kloof tussen arm en rijk?
Houden die hap!
Maatschappelijke dienstplicht vanaf 18?
Yes, invoeren, want dat zal al die jongeren leren!
Wilhelmus zingen?
Tuurlijk, hand op de borst en brullen maar!

Heb ik hiermee de vragen beantwoord hoe het toch kan dat centrumrechts heeft gewonnen? Haha, nee, natuurlijk niet. Er zijn uiteraard nog 2 belangrijke redenen:
  • Erdogan
  • Peilingen

Voor de rel met Turkije stond de VVD op 22-24 zetels in de peilingen. Nu hebben ze er 33. Mark Rutte heeft met het weigeren van de Turkse ministers de grootste verkiezingsstunt ooit uitgehaald. En Erdogan heeft deze stunt alleen maar in de hand gewerkt door Nederland aan te vallen en te beschuldigen.

En ik wil bij deze aangeven dat peilingen verboden moeten worden. Of in ieder geval 1 of 2 weken voor de verkiezingen moeten stoppen. Gisteren hoorde ik onder andere Marianne Thieme zeggen dat Nederland met zijn hart heeft gestemd, maar dat is natuurlijk onzin. Er is weer volop strategisch gestemd om de VVD te kunnen laten winnen van de PVV.

Daarnaast is het bizar dat de PVDA zo ver terugvalt, maar niet als je ziet dat in de laatste 3 weken voor de verkiezingen in iedere talkshow werd gesproken over de lage peilingen voor de partij. PVDA is mede door de peilingen een kopje kleiner gemaakt. Mensen volgen peilingen. Als GroenLinks de grootste kan worden en nauw verwant is aan PVDA, dan is het logisch dat PVDA sympathisanten overstappen naar GroenLinks. Dat is ook gebeurd.



Ik zeg niet dat mensen hun hart helemaal niet volgen. Het is een combinatie, zoals een mens dat bij iedere keuze doet. Je stemt met je hart en met je hoofd. Dus worden verkiezingen enorm beïnvloed door peilingen. Maar we kunnen duidelijk zien dat de grootste afwijking in de peiling zit bij de VVD en bij de PVV. Een duidelijk resultaat van de strategische stem.

Ik ben echt enorm teleurgesteld.

Mark Rutte zei gisteren dat het populisme een halt is toegeroepen en dat we daar blij om moeten zijn. Ik ben inderdaad wel blij dat de PVV niet de grootste is, maar wat Mark Rutte zelf ook wel weet, is dat hij ook populistisch is. Net als Buma die een enorm populistische campagne heeft gevoerd. Alleen Pechtold niet, maar daarom is hij ook vierde geworden.



We moeten weer 4 jaar normaal doen, Nederland weer van de Nederlander maken en vooral strikt christelijke normen en waarden volgen. We gaan lekker centrumrechts doormodderen.

Is het al 2021?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten