donderdag 4 januari 2018

Excuses helpen niet, maar vernielen

Pas als je kwetsbaar bent, kun je het verliezen. Dat is Nederland.

Er was niets aan de hand het afgelopen jaar voor Camiel Eurlings. Hij had zijn ex geslagen, regelde een taakstraf met het OM en voerde deze uit. Het NOC*NSF besloot daarom dat bestuursleden een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) moesten aanvragen om bestuurslid te kunnen zijn. En Camiel kreeg hem. NOC*NSF-directeur Dielessen stelde daarom in het AD dat "het gevoel van ongemak rond Eurlings voor mij persoonlijk is verdwenen" toen hij de VOG heeft kunnen tonen. Eind fout, al fout.

Maar nu is alles anders, want Camiel heeft zijn excuses aangeboden. In een interview met NRC biedt hij excuses aan voor een “wederzijdse handgemeen” met zijn vrouw. En nu moet hij ineens wel aftreden, want ja; excuses, pfoe, die accepteren we niet. Als we iets onder het tapijt kunnen vegen, doen we dat met liefde, maar openlijk excuses accepteren; liever niet.

Eigenlijk is het natuurlijk überhaupt vreemd dat Engnek Eurlings nog op posities als topman van KLM en lid van het IOC is terechtgekomen na die enge speech op het CDA congres in 2010. Op dat moment was toch wel duidelijk dat deze man niet meer aangenomen moest worden voor functies waar een zekere mate van voorbeeld bij komt kijken?


Ook raar; de ophef over Boef’s kech-uitspraken. Laat duidelijk zijn dat ik tot vandaag geen enkele mening had over Boef. Ik luisterde zijn muziek niet, volgde hem niet op youtube en ken hem ook niet. Ik kwalificeer zijn muziek als “niet mijn ding” en zijn prestaties als “goed gedaan”.

Maar goed, die uitspraken. Boef was dronken, plaatste een dom filmpje op snapchat en verdedigde die actie, later en niet meer onder invloed, ook nog. Dom. Hij realiseerde zich dat en besloot bij RTL Boulevard zijn excuses te maken. Eind fout, al fout? Nee. Radiozenders boycotten hem, festivals trekken hun boeking terug en hij is het sponsorcontract van Corendon kwijt.

Maar dat hij in zijn grote hit Habiba praat over overvallen, drugs dealen en sletten, dat is allemaal prima. Of dat hij een politieauto vernielt, of een politieagent beledigt? Allemaal prima. Maar 3 vrouwen kechs noemen, dat is pas echt ontzettend heel erg onacceptabel.

En daarvoor dan je excuses aanbieden, dat kun je beter niet doen, het maakt het in Nederland alleen maar erger.


En dan Thierry Baudet. Hij biedt ook wel eens zijn excuses aan. Maar ook voor heel veel niet.

Hij sprak in oktober vijf uur met Jared Taylor, een racistische intellectuele inspirator van de Amerikaanse Alt-right-beweging. - Geen excuses.

Hij is een klimaatontkenner, noemt de film van Al Gore onzin en stelt dat meer CO2 juist geweldig is voor planten. Daarnaast heeft de smog in India volgens Thierry niets met CO2 te maken. - Geen excuses.

Hij roept op tot het ontslag van Gerrit Hiemstra, omdat de weerman deze statements als onzin betitelde. - Geen excuses, maar de tweet waarin hij opriep tot ontslag van Hiemstra toch maar wel verwijderd.

Hij is vrijwel nooit aanwezig bij debatten in de Tweede Kamer, vooral het missen van een debat over de defensie-begroting wordt hem aangerekend, omdat hij eerder veel publiciteit trok door een betoog te houden in een militair vest. - Geen excuses, maar een uitleg dat kleine partijen niet overal bij aanwezig kunnen zijn.

Thierry Baudet heeft een flater geslagen bij een een filmpje op zijn Instagram-account. Hij postte een video waarin hij zijn respect uitspreekt voor de Nederlandse militairen in Uruzgan, maar er zijn helemaal geen Nederlandse militairen meer in Uruzgan. - Geen excuses, maar aangegeven dat hij de tekst iets anders bedoelde.


En dan zijn er natuurlijk nog de vele uitspraken die redelijk seksistisch zijn. Zoals bijvoorbeeld in een interview met Quote: "Ik weet wel dat vrouwen het over het algemeen minder excelleren in een heleboel beroepen en minder ambitie hebben. Vaak ook meer interesse hebben in gewoon meer familieachtige dingen enzo." - Geen excuses.

Wanneer de Quote-redacteur Baudet erop wijst dat deze uitspraak al wel eens opgevat zou kunnen worden als ontzettend seksistisch, antwoordt hij: "Ja, maar het is gewoon zo." - Geen excuses.

Baudet gaat in het interview verder met uitleggen waarom vrouwen voornamelijk een ‘beetje linksig’ zijn totdat er een rechtse man bij haar langskomt om te vertellen hoe het echt zit: "Eerst krijg je wat linkse praatjes en dan kom jij en dan ga je vertellen hoe het echt zit en dan zegt zij, nou ok, ook wel waar." - Ook hiervoor geen excuses.

Moraal van het verhaal? Ik denk dat Eurlings en Boef iets kunnen leren van Ome Thierry.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten