maandag 28 augustus 2017

Een ode aan Deck

Afgelopen vrijdag verscheen “People Say”, een nieuwe single van Wu-Tang Clan en Redman. Daar kon je me een jaar of 15 geleden nog ‘s nacht voor wakker maken, maar tegenwoordig is dat toch anders. Als Wu-Tang iets dropt, hoop ik vurig dat het dope is en de laatste tijd was mijn reactie toch vooral: ja, ok, wel nice.


Deze track dan. Ik hoop weer dat het vet is. De beat is van Mathematics. Klinkt lekker. En achtereenvolgens volgen verses van Method Man, Raekwon, Redman, Inspectah Deck en Masta Killa. Ja, toffe track. Ik luister hem een paar keer op repeat. Ja, ik voel dit.

Method Man komt lekker hongerig. Raekwon komt solid en hij houdt zijn niveau van “The Wild” vast. Redman steelt de show. En Deck, nee wacht even, Deck steelt de show. Inspectah Deck. Zelfs ik als fan zie hem weer even over het hoofd. Je denkt Mef, Rae, Red. Maar het is Deck.

My-my-my team hard, making 'em lean hard
You see more riders lined up than you'll see at a theme park
My queen hot, making the scene pop, routine, akh
Online gangstas, I'm giving them screenshots

Van die heerlijke Inspectah Deck wordplay. En daar zit zijn verse weer vol mee: And the flow solitary, just me behind the bars.



Inspectah Deck. Een beetje op de achtergrond, maar zijn verses zijn zo dodelijk. Method Man is de showman, Raekwon is de straatman, GZA is de diepe denker, RZA is de leider en Ghostface is Ghostface. En Inspectah Deck? Hij is misschien wel de beste lyricist in de hele Clan. En krijgt hij die waardering wel genoeg?

Een ode aan Inspectah Deck aka Rebel INS aka Rollie Fingers.

In 1992 dropt Wu-Tang zijn eerste single, Protect Ya Neck. De eerste rapper op die eerste single? Juist. Aanvankelijk zou Protect Ya Neck een Inspectah Deck solo track worden, maar omdat iedereen de beat vet vond, besloot Deck hem vrij te geven voor de gehele Clan. En dat is misschien ook wel zijn levensverhaal. Altijd maar de teamplayer. De generaal die een streepje inlevert in het belang van de strijdkrachten.

Op het debuutalbum Enter The Wu-Tang (36 Chambers) was Inspectah Deck 1 van de belangrijkste mc’s. Op basis van zijn bijdragen had je ook echt verwacht dat hij minstens zo succesvol zou zijn als de anderen. Die verse op C.R.E.A.M.. Die verse op Wu-Tang Clan Ain't Nuthing ta Fuck Wit. Die verse op Da Mystery of Chessboxin'. Deck danst op de beat, zijn flow is echt water, maar wel met de punch van Bruce Lee in iedere line.



En toch. Tussen het eerste en tweede Wu-Tang album verscheen geen Inspectah Deck plaat. Wel kwamen er classics uit van Method Man, Raekwon, ODB, GZA en Ghostface, maar niet van Deck.

Achteraf bleek dit te komen door een overstroming in de studio waar Inspectah Deck aan zijn plaat werkte. Vrijwel alle opnames gingen verloren, waardoor Inspectah Deck niet in 1995 tussen de andere classic albums in dropte, maar pas in 1999, 2 jaar na Wu-Tang Forever en op een moment dat de grootste Wu hype wel een beetje over was. Deck’s levensverhaal. Het solo album dat hij in 1999 presenteerde, is Uncontrolled Substance.



Een album dat ondergewaardeerd bleef, maar wel flink wat parels bevat. Zowel qua beats, als qua raps staat dit album tussen de beste releases die Wu-Tang ooit heeft uitgebracht. Tracks als 9th Chamber, The Grand Prix, Longevity, R.E.C. Room, Friction, Lovin You en uiteraard motivational speech on wax Show N Prove zijn absolute krakers. Een van mijn favoriete albums.

Maar toch weet Deck solo niet echt te overtuigen. Zijn albums The Movement, The Resident Patient en Manifesto zijn voor de echte liefhebber goed te verteren, maar halen het qua niveau niet bij de Wu-Tang albums en zijn eerste solo album. Inspectah Deck komt daarom misschien gewoon het beste tot zijn recht in teamverband. Daar waar hij wordt uitgedaagd om andere af te troeven.



Op het tweede Wu-Tang album Forever wint hij daardoor met zijn verse op Triumph de award voor beste verse. En daarmee bedoel ik misschien wel voor beste verse allertijden.

I bomb atomically, Socrates' philosophies and hypotheses
Can't define how I be dropping these mockeries
Lyrically perform armed robbery
Flee with the lottery, possibly they spotted me
Battle-scarred Shogun, explosion when my pen hits tremendous
Ultraviolet shine blind forensics
I inspect you through the future see millennium
Killa Beez sold fifty gold, sixty platinum
Shackling the masses with drastic rap tactics
Graphic displays melt the steel like blacksmiths
Black Wu jackets, Queen Beez ease the guns in
Rumble with patrolmen, tear gas laced the function
Heads by the score take flight incite a war
Chicks hit the floor, die hard fans demand more
Behold the bold soldier, control the globe slowly
Proceeds to blow, swinging swords like Shinobi
Stomp grounds and pound footprints in solid rock
Wu got it locked, performing live on your hottest block

Wordt het beter dan dit?



Om nog maar te zwijgen over alle gastbijdrages die hij heeft gedaan op platen van andere artiesten. Deck haalt het beste uit zichzelf als hij de druk van het presteren voelt. Kijk maar eens naar deze top 5:
  1. Gang Starr ft. Inspectah Deck - Above The Clouds
  2. Big Pun ft. Inspectah Deck & Prodigy - Tres Leches (Triboro Trilogy)
  3. GZA ft. Inspectah Deck - Cold World
  4. Raekwon ft. Ghostface Killah, GZA & Inspectah Deck - Guillotine (Swordz)
  5. Pete Rock ft. Inspectah Deck & Kurupt - Tru Master

Daarnaast, iedere verse van Inspectah Deck op Forever is dope. Op The W, Iron Flag, 8 Diagrams, Deck komt hard. En ook op zijn project Czarface met 7L & Esoteric weet hij te overtuigen in teamverband.

Inspectah Deck is the backbone van Wu-Tang Clan.