zondag 1 januari 2017

CD-tip: Onyx - All We Got Iz Us

Als de baslijn harder klinkt dan de melodie. Als de kicks klinken als kanonkogels. Als de snares aanvoelen als pistolen. Als de hihat op de hele tel zit. Als de melodie een opgeknipte sample is. Als diezelfde opgeknipte sample een lange loop is met een kleine wijziging in de achtste maat. Als het weglaten van drums zorgt voor afwisseling in de track. Als er vooral in het laag afgemixt is. Als je hoofd als vanzelf op en neer gaat. Dan weet je dat je met rauwe Hip-Hop te maken.

En Onyx is daar de belichaming van.


En “All We Got Iz Us” is het Magnum Opus van Onyx. Een groep die na het commerciĆ«le succes van Bacdafacup en hun “hitje” Slam in 1993, besloten geen concessies te doen, maar in 1995 juist donkerder, grimmiger, harder, rauwer en compromislozer dan ooit terug te komen met het tweede album. “All We Got Iz Us” dus.

"South suicide Queens
All niggas
Gather up all your arms
And get ready for this new world order
Shit is about to change, motherfucker"

Alleen bij het lezen van deze introtekst van het nummer Last Dayz, hoor ik al de onheilspellende beat. En dat is alleen nog maar de baslijn en de sample. Zodra de kick en de snare erbij komen, krijgt het woord grimmig zijn definitie:

"I'm America's nightmare
Young black and just don’t give a fuck
I just want to get high and live it up
So fuck a 9 to 5
And whitey trying to slave us
With minimum wages
Slamming my niggas up in cages"

Gedurende het album nemen Fredro Starr, Sonsee & Sticky Fingaz je mee naar het leven in het getto van New York, dat ze zelf USG noemen. USG staat voor United States Ghetto. Ze vertellen hun verhaal op een manier die kenmerkend is voor Onyx; met drie rauwe, rasperige stemmen, schreeuwerige koortjes, strakke flows en veel passie. En dat doen ze op minimalistische beats die ze zelf geproduceerd hebben.

De eerste luisterbeurt word je gegarandeerd weggeblazen door de kracht, de energie en de woede van het trio. Het is echter niet alleen kracht, energie en woede. All We Got Iz Us biedt veel meer. Most def most def. Do we go all out? Most def most def. Smoke blunts till we fall out. Most def most def.
True indeed, no quest most def. Do you pack heat? Most def most def. Do you know the street? Most def most def. If you sleep you get beat, most definite. True indeed, no quest most def.


Doordat in Onyx niet 1 rapper de leider is, maar iedere track een teamprestatie is, wordt Onyx nog wel eens onderschat op lyrical gebied. Ten onrechte. Zowel Fredro Starr, als Sonsee en vooral Sticky Fingaz kunnen zich meten met de beste mc’s op de wereld. Op de plaat kruipen de rappers in de huid van sociopaten, criminelen, dealers en hustlers waardoor er conceptueel sterke tracks ontstaan die de problemen in Amerika aan de kaak stellen.

Hierdoor is All We Got Iz Us meer dan zomaar een album, het is een documentaire waar je de straatverhalen uit de eerste hand hoort. Als Sticky Fingaz op All We Got Iz Us (Evil Streets) rapt “seen the world through the eyes of a nigga on the brink, drugs got my brain fried making it hard to think, I'm trapped in these evil streets, drivin some scuffed up ragged down beat up past tims”, dan zie je ook direct iemand voor je die op versleten Timberlands door de straten loopt en niet weet waar hij heen moet. En dat soort lyrics vind je terug op alle tracks van All We Got Iz Us.

"It's a conspiracy, I've been framed
They call me Nigga so much, startin to think it's my name
Light skinned and ashamed, cuz way back in the days
They raped my grandmother's mothers, when they was enslaved"
- Sticky Fingaz

Daarnaast laat Onyx ook graag 2 dingen weten:
  1. Je kunt niet fucken met Onyx
  2. Onyx is met afstand de dopeste crew
En doordat ze dat ook zo enorm overtuigend laten weten, kun je het alleen maar met ze eens zijn.

"We roll a hundred niggas deep and not one of y'all got a gun
I bust one shot, you see a hundred niggas run
Dressed in all black gore-tex, before test, we all wore vests
I'm takin all bets, to see who will score next"
- Fredro Starr

"More niggas grab the mics, talking 'bout they gonna set it
When all the rhymes you make is fake as synthetics
We just dead it, plus your style is old as a relic
So burn em up money, cause you gets no credit"
- Sonsee

Dit album is een parel. Een classic. En tijdloos.



1. Life Or Death
2. Last Dayz
3. All We Got Iz Us (Evil Streets)
4. Purse Snatchaz
5. Shout
6. I Murder U
7. Betta Off Dead
8. Live Niguz
9. Punkmotherfukaz
10. Most Def
11. Act Up
12. Getto Mentalitee
13. 2 Wrongs
14. Maintain
15. Walk In New York

Rauwer dan deze 15 tracks ga je het waarschijnlijk nooit meer krijgen.