zaterdag 31 december 2016

Top 50 allertijden

Omdat het vandaag 31 december is en omdat we daarom in de ban zijn van de Top 2000 en ik daar ook op gestemd heb, dacht ik vandaag: laat ik eens mijn eigen Top 2000 maken.

Om die reden hierbij mijn favoriete tracks op een rij. Het zijn er 50 geworden. Gemaakt op 31 december 2016. Morgen zal er hier en daar vast wel weer wat anders zijn, want zo gaat dat met muziek. De emotie van het moment bepaalt altijd de volgorde en vaak ook de keuze voor bepaalde tracks.


Maar over het geheel genomen, zou ik er goed mee kunnen leven als dit de top 50 van de top 2000 zou zijn. Inclusief Spotify playlist, want zo ben ik.

50. Metallica - For Whom The Bell Tolls
49. M.O.P. - Ride With Us
48. Slipknot - Wait And Bleed
47. Dr. Dre ft. Hittman, Six-Two, Nate Dogg & Kurupt - XXplosive
46. Limp Bizkit - Boiler
45. EPMD - Da Joint
44. Machine Head - Halo
43. Big L ft. Fat Joe - The Enemy
42. Nirvana - Where Did You Sleep Last Night
41. Eminem - Superman
40. Silverchair - Black Tangled Heart
39. Jay-Z - Heart Of The City (Ain’t no love)
38. Nas - Made You Look
37. Mobb Deep - Shook Ones Pt. 2
36. Pearl Jam - Black
35. Deep Purple - Child In Time
34. Rainbow - Mistreated
33. Wu-Tang Clan - Triumph
32. Jedi Mind Tricks ft. Kool G Rap - Animal Rap
31. Metallica - Nothing Else Matters
30. Metallica - The Unforgiven
29. Outkast - Liberation
28. Korn - Blind
27. System Of A Down - Chop Suey!
26. Nirvana - Lithium
25. Big Pun ft. Fat Joe - Twinz (Deep Cover 98)
24. Parkway Drive - Deliver Me
23. Stick To Your Guns - Such Pain
22. Machine Head - Aesthetics Of Hate
21. Baroness - Eula
20. Ben Howard - End Of The Affair
19. Radiohead - Paranoid Android
18. NOFX - The Decline
17. Dr. Dre ft. Eminem & Xzibit - What’s The Difference?
16. Iron Maiden - Hallowed Be Thy Name
15. GZA/Genius ft. Ghostface Killah, RZA & Killah Priest - 4th Chamber
14. Eminem - Stan
13. Metallica - One
12. Onyx - Last Dayz
11. Guns N’ Roses - Estranged
10. Metallica - Creeping Death
9. Deftones - Change (In The House Of Flies)
8. Jedi Mind Tricks - Heavenly Divine
7. Raekwon ft. Ghostface Killah, Cappadonna & Method Man - Ice Cream
6. Eminem - Lose Yourself
5. Deftones - Damone
4. Wu-Tang Clan - C.R.E.A.M.
3. Metallica - Welcome Home (Sanitarium)
2. Metallica - Fade To Black
1. Metallica - Master of Puppets





zaterdag 24 december 2016

De ware vijand

De wereld brandt en wat doen wij? Netflix, B! Netflix. Woorden van mijn beste vriend Casper (Mr. Ghostman) nadat we op 1 avond de moord op een Russische ambassadeur en een terroristische aanslag in Berlijn te verwerken hadden gekregen. Een paar minuten later ging ik weer lekker The Americans kijken.


The Americans is een serie over Russische spionnen (man & vrouw & getrouwd) in Amerika ten tijde van de koude oorlog. Ze voeren opdrachten uit die ze vanuit Moskou ontvangen. Uiteraard is er ook een FBI agent in het verhaal die op zijn beurt orders ontvangt vanuit het Witte Huis en jacht maakt op de spionnen. Allemaal in dienst van hun land, geen vragen, geen twijfels. Een enorm wantrouwen heerst, terwijl de FBI agent tegelijkertijd als ‘toevallige’ overbuurman van het Russische spionnenkoppel een fijne vent blijkt die zonder problemen op hun kinderen wil passen.

Wat is dan die verdeeldheid? Wat is the cause? In feite zijn we allemaal elkaars buren en als het nodig is, wil ik ook op ieders kinderen passen. Niet te lang natuurlijk. Maar als je een uurtje later thuis bent, wil ik ze best van school halen voor je. Zelfs als het de kinderen van Dries Roelvink betreft. En ik geloof dat dit voor iedereen geldt.


Als de kinderen van Barack Obama verdwaald zijn in Syrië en Barack van vader tot vader vraagt aan de plaatselijke IS strijder of hij even wil oppassen tot hij ze komt ophalen, weigert deze strijder dat? Als de kinderen van Sylvana Simons huilend op het schoolplein staan, brengt Geert Wilders ze toch gewoon even thuis? Als de kinderen van Dirk Kuijt gekleed in Feyenoord shirt per ongeluk in een Ajax vak belanden, worden ze toch aan de hand meegenomen en in het juiste vak afgeleverd?

We vliegen elkaar vaak in de haren, maar waarom eigenlijk? Als iemand voorstelt Zwarte Piet af te schaffen, krijgt iemand anders een hartverzakking. Als Typhoon onterecht staande wordt gehouden, vindt ergens een agent alsnog dat zijn auto misschien toch wel wat gek groot is. Als Sylvana Simons met de dood wordt bedreigd, klinkt er applaus.

Maar waarom is dit nu hetgene dat ons verdeelt? De ware vijand is toch niet de kleur van een Piet of de auto van Typhoon of Sylvana? En de ware vijand is toch ook niet de man wiens hart lager zit, de agent of het klapvee? Mijn buren zijn prima. Jouw buren zijn ook prima. We hebben John Williams voor de enkele keer dat het misgaat. Dus als ieders buurman (uiteindelijk) prima is, why don’t we all get along?


Ik schrijf het op als logica, maar zo simpel werkt het niet en het past ook niet in 1 twitterbericht, dus ik ben echt ongeschikt voor de hedendaagse politiek. Ik moet het even goedmaken: Wilders is lul, programma op 1 A4 is waanzin. Zo. Maar volgens mij zit ik hier wel op een spoor met een bestemming. De hedendaagse politiek zit vol met oneliners, tweets, facebook-snacks en de top 10 van betutteling.

Maar politiek is toch veel gecompliceerder dan een oneliner kan vertellen? En het verhaal van etnisch profileren is toch niet op te lossen met een tweet van 140 tekens? Politiek, en zeker Nederlandse politiek, draait om nuance, compromissen en samenwerking. Hierbij is verdeeldheid een agressor die vooruitgang enorm tegenwerkt.

Ik zag laatst de documentaire “Wit is ook een kleur”, waarin de bestaande verdeeldheid nogmaals werd bevestigd. Het was tenenkrommend om de “witte mensen” in de documentaire te horen zeggen dat ze ook wel eens gediscrimineerd zijn. En ik vond het ook tenenkrommend om “zwarte mensen” te horen die het generaliserende woord ‘jullie’ gebruikten.


Maar nu kom ik bij mijn punt; waarom zaten er geen “witte mensen” in die wel toenadering zoeken? Die wel erkennen dat “zwarte mensen” gedurende de afgelopen jaren stelselmatig klein gehouden zijn? Met deze “witte mensen” zou de documentaire volledig mislukt zijn, maar de maatschappij juist gelukt. Het is toch veel interessanter om de toenadering aan te moedigen, de samenwerking te stimuleren en voorbeelden van bedrijven die wel “zwarte mensen” aannemen te laten zien?

En misschien is ook deze logica te simpel. En misschien ben ik gewoon al voorbij de “constatering”, voorbij de “analyse” en inmiddels in de “actie”. Als het zo is dat anderen nog moeten “constateren”, dan snap ik het. Maar ik geloof dat niet.

Maar ok, stel dat al mijn bovenstaande logica algemeen aanvaardbare waarheid zou zijn. Wat blijft er dan over? Wat zien we dan? Als alle mensen in een land echt het beste met elkaar en met bewoners van anderen landen voor hebben (behalve op het voetbalveld tijdens het WK natuurlijk) en als iedereen echt accepteert en zich niet druk maakt om cultuur, waar zit de echte vijand dan?

Weet je het antwoord al? Ok, meerkeuze dan:
A. Het systeem. B. Het systeem. C. Het systeem.
Maak je keuze alsjeblieft.


Kapitalisme is de ware vijand van de mensheid. De rijkste 1% van de wereld bezit meer dan de overige 99%. En wij maken ons kwaad om Sylvana Simons? Wij maken ons kwaad om een paar agenten? Ik wil die problemen echt niet bagatelliseren, maar ze staan in schril contrast met dit ware kwaad, toch?

En toch, als ik dit aankaart, weet ik dat er mensen zijn die hun wenkbrauwen optrekken en me wegzetten als communist. En omdat communisme in de westerse wereld een negatieve lading kent door jarenlange indoctrinatie, is dat ook logisch. Ik ben alleen geen communist en ik ben ook geen kapitalist. Ik ben een burger die om zich heen kijkt en alle problemen kan herleiden naar een economisch systeem dat een kloof hakt in de samenleving dat met geen mogelijkheid meer te overbruggen is.


Zijn er massavernietigingswapens gevonden in Irak? Wisten ze dit eigenlijk van tevoren al? Waarom dan toch oorlog voeren? Was daar olie? Hebben oliebedrijven een vinger in de politieke pap? Heeft het leger wapens gebruikt? Zijn wapenfabrikanten vrienden van politici?

Is Coca-Cola gezond? Weten we dit eigenlijk allemaal? Waarom drinken we het dan? Zou je Coca-Cola omschrijven als een machtig bedrijf? Doet Coca-Cola soms iets aan marketing? Doneert Coca-Cola aan goede doelen? Is 1 van die doelen het stimuleren van beweging? Is dat een pleister of een oplossing?


Waarom kopen we met kerst kado’s? Stel dat de hele westerse wereld al zijn kerstinkopen zou omzetten in donaties aan landen met honger, zou die honger er dan nog zijn? Wat is eigenlijk valentijnsdag? Vaderdag? Moederdag?

Is smog een probleem? Zijn er al elektrische auto’s? Zijn er nog bedrijven met belangen in olie, benzine en diesel?

Als we nog even teruggaan naar de politiek wordt het nog tastbaarder. Een partij als 50 Plus verkoopt leugens in het partijprogramma en gaat daar waarschijnlijk nog van profiteren ook. Zo beweert partijleider Henk Krol dat ouderen het meest ‘gepakt’ zijn en het meest achteruit zijn gegaan in koopkracht. Dit is feitelijk onwaar. Niet alleen heeft de groep 50 Plus gemiddeld het hoogste inkomen, ze zijn ook nog eens het minst achteruit gegaan. Een stem op 50 Plus door een 50 plusser is een stem op zichzelf en daarmee een egoïstische stem en vooral ook een kapitalistische stem.


We hebben door het betalen van belasting de afgelopen jaren een aantal banken gered van de ondergang. Een ondergang veroorzaakt door hebzucht. Hebzucht die dezelfde belastingbetaler daarvoor al geld uit de zak klopte. Bankdirecteuren investeerden virtueel geld in meer virtueel geld, verkochten dubieuze leningen en belachelijke hypotheken en keerden zichzelf meer dan royale bonussen uit.


Bankdirecteuren als Rijkman (geen bijnaam, maar zijn echte naam) Groenink. Rijkman kreeg bij zijn vertrek bij ABN AMRO een bedrag van 4,3 miljoen euro. Dit was boven op de bijna 26 miljoen euro die hij verdiende met de aan hem eerder toegekende opties en aandelen. Hierna bekleedde Rijkman nog wat functies als commissaris, het rijke elite baantje bij uitstek waar mensen met meer geld nog meer geld maken.

En wij maar betalen om die bank te redden. En maar zwoegen. En ons druk maken om Sylvana. En netflixen. Fuck. Get mad peoples.

Om het dan toch nog te besluiten met een oneliner: #klaarmetkapitalisme.

Nu nog alleen nog even een beter systeem bedenken. En dan rijst de vraag: gaat de PVV dat doen of zijn zij te druk met verdeeldheid zaaien? Gaat 50 Plus dat doen of zitten die er net even te warmpjes bij met hun vermogens? Open de discussie en praat over. Met een open mind. Dat helpt.

zaterdag 17 december 2016

Jaarlijst 2016 - De beste albums


Ik vond 2016 echt een heerlijk muziekjaar. Mijn favoriete bands brachten nieuw materiaal uit, ik ben verrast door oudgedienden, overtuigd door nieuwkomers en heb dingen leren kennen, die naast goede releases in 2016 ook nog een hele discografie met zich meebrachten om in te kunnen duiken. Maar eigenlijk is het natuurlijk zo dat wanneer zowel Metallica als Deftones een plaat uitbrengt in een jaar, je er eigenlijk al op kunt rekenen dat het muziekjaar niet meer stuk kan.

Ik heb mijn 25 favoriete platen van dit jaar geselecteerd, beginnend bij 25, eindigend bij de niet zo verrassende nummer 1.

Ik begin alleen wel met iets anders. Ik wil nog 2 platen noemen die in mijn vorige jaarlijst hadden moeten staan. Plaat 1 kwam op 18-12-2015 uit en was daarmee net te laat voor mijn jaarlijst van 2015. Plaat 2 kende ik simpelweg nog niet, maar heb ik dit jaar helemaal grijs gedraaid.

Plaat 1 uit 2015: Baroness - Purple
Ik weet eigenlijk niet eens wat Baroness precies is. Rock, metal, progressief, melodieus; het is allemaal van toepassing op deze technisch hoogstaand spelende band. Wat ik echter vooral ervaar en waarom de band me zo pakt, is power en emotie. Ik zag Baroness in De Helling in Utrecht dit jaar en was echt anderhalf uur in extase. Een fantastische band met een eigen geluid die me continu weet te raken. En Purple is daardoor echt heel hoog binnengekomen in mijn alltime favorieten lijst.

Plaat 2 uit 2015: 18 Miles - Revive
18 Miles is een Nederlandse hardcore band die ik zag spelen op het festival Jera On Air dit jaar. Bij toeval kwam ik in de tent terecht die zij vervolgens vakkundig wisten te slopen. Een enorme passie spatte van het podium af en diezelfde passie hoor je terug op Revive. Of zoals ze zelf zeggen in de track Run: Always, always, one hundred percent! Een EP met 7 nummers, uitgebracht op 05-08-2015. Qua sound lijkt 18 Miles een beetje op Stick To Your Guns en daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Sterker nog; I love it!


Nu dan echt de 2016 jaarlijst.

25. Vinnie Paz - Cornerstone of the corner store
24. Neuk! - Bloedend Hard
23. Ugly Heroes - Everything In Between
22. Schoolboy Q - Blank Face LP
21. Beyonce - Lemonade
20. Mac Miller - The Divine Feminine
19. Childish Gambino - “Awaken, my love!”
18. Thrice - To Be Everywhere is To Be Nowhere
17. Gojira - Magma
16. Anderson .Paak - Malibu
15. Elzhi - Lead Poison
14. Skyzoo & Apollo Brown - The Easy Truth
13. Silent Planet - Everything Was Sound
12. Knocked Loose - Laugh Tracks
11. Architects - All Our Gods Have Abandoned Us

10. Michael Kiwanuka - Love & Hate
Voorzichtig haal ik het vinyl uit de prachtige hoes en leg het nog voorzichtiger op de platenspeler. Zodra de naald de daling inzet naar de groef en de plaat begint te draaien, wordt het warm in mijn woonkamer. Soul, blues en gospel in de mix en eigenlijk is er maar 1 woord op van toepassing; indrukwekkend. Openingstrack Cold Little Heart is een masterpiece dat bijna 10 minuten duurt, maar ik breng de naald altijd 1x terug naar het begin om het nog eens te beluisteren, voordat ik de plaat verder door laat lopen. Love & Hate is een parel, een juweel, heerlijk.

9. Kendrick Lamar - Untitled Unmastered
Kendrick Lamar is top 5 dead or alive. Als zelfs een album dat geen album is, maar outtakes van het vorige album bevat, en daardoor wel een album wordt, het schopt tot de jaarlijstjes, ben je gewoon in vorm. Zijn lyrics, zijn flows, zijn stemgebruik, zijn concepten, maar toch ook zeker de muziek; het is allemaal weer van enorm hoog niveau. Intimiderend bijna. To Pimp A Butterfly was mijn favoriete album van 2015 en dit album is een heerlijk dessert van het 5 sterren restaurant dat Kendrick bezit.  

8. A Tribe Called Quest - We got it from Here... Thank You 4 Your service
Vanaf de eerste seconden van openingstrack “The Space Program” weet je dat je met iets heel speciaals te maken hebt. En dat gevoel blijft het hele album hangen. Dit is meer dan een ode aan de veel te vroeg overleden Phife Dawg. Dit is meer dan bewijsdrang van rapveteranen. Dit is meer dan een rapclassic. Het is een levend organisme. Wow. Dat is wat ik de hele tijd denk, als ik dit hoor. Het inspireert me, beweegt me en groet me als een oude vriend met een nieuw verhaal. En dat is geen verplichte hoi-hoe-gaat-het-groet, het is een stevige omhelzing.

7. Wolf Down - Incite & Conspire
Wolf Down is een hardcore band, zoals er velen zijn. Qua sound. De boodschap van de band is iets unieker, met de vuisten in de lucht, de linkse revolutie predikend door middel van vegan-, social-, commun- en anarchisme. Maar nergens wordt het echt vernieuwend of apart. En toch; wat een plaat is dit. Ik voel het gewoon. De muziek is heavy, agressief, lomp en bruut. De breakdowns breken echt hard, de trashy riffs klinken vet en vooral de groove op dit album is verslavend. En door de tekstuele thema’s en de politieke boodschap heb je ook echt zin om die barricades op te gaan. Revolutie! En dat typ ik met 1 hand, want ik heb een vuist in de lucht.

6. Westside Gunn & Conway - alles dit jaar
A. Westside Gunn - Roses Are Red... So Is Blood (with The Purist)
B. 
Westside Gunn - Flygod
C. 
Westside Gunn - There's GOD and There's FLYGOD, Praise Both
D. Griselda Records - Don't Get Scared Now (
Westside Gunn, Mach Hommy & Conway)
E. Conway & Prodigy - Hell Still On Earth
F. 
Westside Gunn - Hitler Wears Hermes IV 

De hoogste Hip-Hop notering in mijn jaarlijst is voor Westside Gunn & Conway en alles dat ze dit jaar hebben uitgebracht. Ik ga daar gewoon heel lekker op. De beats zijn over het algemeen langzaam, uitgekleed en duister. Ze zouden kunnen worden gebruikt voor de uitleg van het woord grimey in een woordenboek met geluidsfragmenten. Rauw as fuck. Zo kun je het ook zeggen. De 2 rappers zijn broers, maar met een totaal verschillende stemgeluid. Westside Gunn rapt hoog, Conway rapt laag, maar samen zijn ze ijzersterk en vullen elkaar perfect aan. Het is hustle en grind shit, geweld- en drugsverhalen, gangsta, het is grimey, het is brag & boast shit, straten van Buffalo shit, fly shit, smooth talk, alles. Tracks als Aunt Rosie’s, The Cow, Chyna, Dunks, Stovetops, Mr. Fuji en Mr. T zijn zo dope.

5. Radiohead - A Moon Shaped Pool
Toen mijn broertje me enthousiast vertelde dat Thom Yorke zijn relatie was stukgelopen en ik daar ook enorm blij op reageerde, moesten we allebei een beetje lachen. Schaamtevol en schaamteloos tegelijk. Het is natuurlijk helemaal niet leuk voor Thom. Maar wel voor de rest van de wereld. Je weet gewoon dat er een briljante plaat gaat komen uit dat verdriet. Je weet het, je verwacht het, je anticipeert erop. En toch blaast Radiohead je met A Moon Shaped Pool weer compleet omver. Zwelgen in zelfmedelijden. A Moon Shaped Pool is de perfecte soundtrack bij een slapeloze nacht. Of bij een avond pils en sigaretten, in je eentje.

4. Stick To Your Guns - Better Ash Than Dust
Stick To Your Guns heeft mijn hart gestolen. Op de ouderwetse manier; tijdens een liveshow in 2015. Ik vond ze daarvoor ook al goed, maar vanaf dat moment hebben ze een eeuwige plekje in mijn hart bemachtigd. Vooral dankzij zanger Jesse Barnett, wat een strot heeft die man. Dit jaar zag ik ze nog 2x spelen (Eindhoven & Amsterdam) en was ik 2x weer net zo onder de indruk als de eerste keer in 2015. In mijn 2016 spotify jaarlijst staan ook allerlei nummers van eerdere releases, je kunt concluderen dat ik het vaak luister. Better Ash Than Dust is een EP met 5 tracks. En fuckin’ hell, wat zijn ze vet. Dit is Stick To Your Guns op zijn best; de groove, de breakdowns, de melodieën, de maatschappijkritische lyrics, de zang. Ieder nummer komt aan als een pallet bakstenen op je kanis.

3. Trade Wind - You Make Everything Disappear
Emotie, melancholiek, pijn, angst, hoop, verdriet, woede en somberheid, maar ook hoop, liefde en geluk. Naar Trade Wind luisteren is op ontdekkingsreis gaan door emoties. De lyrics zijn goed, maar worden perfect dankzij de vocals van Jesse Barnett (Stick To Your Guns) die precies de juiste melodie, sfeer, toon, uithaal en af en toe schreeuw realiseert. Het raakt me. Iedere luisterbeurt weer. Normaal maken Jesse & Tom Williams (Stray From The Path) hardcore met een grote H, maar ik ben dankbaar dat ze hun liefde voor Deftones omgezet hebben in deze heerlijke plaat.

2. Deftones - Gore
Wat een fantastisch album. Gore is 100% deftones, maar toch weer anders dan we al van ze kennen. Chino is in topvorm, de band verkent opnieuw de grenzen van de eigen sound en het resultaat is als wakker worden, terwijl je droomt. Dat moment dat je weet dat een droom een droom is en de werkelijkheid nadert, maar je liever terugkeert naar je droom. Dat dus. Gevangen in muziek.

1. Metallica - Hardwired... To Self-Destruct
Metallica is mijn favoriete band. Dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven. Dus natuurlijk is een nieuwe Metallica plaat mijn favoriete plaat van het jaar. Hardwired… To Self-Destruct is alles dat ik had gehoopt en meer. Een scheutje The Black Album, een snufje Load, een eetlepel Kill ‘Em All, een mespuntje Master Of Puppets en dat dan in de blender met een paar stukken Justice, Ride & Death Magnetic. The Mighty Metallica. Met James Hetfield als de absolute koning, zowel qua vocals, lyrics als riffs.


Dat was hem, op naar 2017...