woensdag 25 december 2019

Jaarlijst 2019 - Mijn favoriete albums



Another year, another lijstje. Ik vond 2019 niet het meest briljante muziekjaar ooit. Toch heb ik 20 parels geselecteerd voor mijn jaarlijst. Dit zijn platen die iets met me gedaan hebben.

Muzikaal gaat het in ieder geval weer alle kanten op. Van Hip-Hop naar metalcore, en van singer & songwriter naar post metal. Soms onmogelijk te vergelijken en soms staat een plaat daarom een dag later weer op een iets andere plek, behalve in de top 5, die staat wel redelijk vast.

20. Fink - Bloom Innocent 

Dit is de plaat die ik rond middernacht luister, terwijl ik languit op mijn bank lig. Met mijn ogen dicht. Dit is voor mij de muzikale equivalent van een relaxte hoofdmassage. Langzame nummers die sferisch aanvoelen en hun tijd nemen om tot bloei te komen. Op de track “We Watch The Stars” komen er bijvoorbeeld pas na 6 minuten drums bij om de laatste 2 minuten extra body te geven. Bloom Innocent is zowel muzikaal als tekstueel de perfecte soundtrack voor de net ontluikende liefde. Spannend, een beetje jaloers, een tikkeltje onzeker, maar heel erg fijn.
Favoriete tracks: Bloom Innocent, We Watch The Stars, Out Loud

19. Thom Yorke - Anima

Anima is dystopisch, futuristisch, soms koud en hard, maar soms ook heel sferisch en warm. De dromen van Thom Yorke zijn als alle seizoenen van Black Mirror. En dat vangt hij in abstracte lyrics die hij weer zo zingt dat het binnenkomt. De elektronische muziek is op het eerste gehoor soms wat repetitief, maar juist daardoor komt de poëzie van Yorke nog beter tot uiting. Maar als je de gelaagdheid goed tot je door laat dringen, neemt de muziek je mee in trance. Een droomwereld. Anima. Daar waar het leven zeer doet en tweede kansen altijd eindigen in dezelfde uitkomst als de eerste keer.
Favoriete tracks: Dawn Chorus, Not The News, The Axe

18. Crypt Sermon - The Ruins of Fading Light

Crypt Sermon brengt traditionele heavy metal vanuit een doom achtergrond. Hierdoor voelt de muziek zwaar en log aan, terwijl de riffs en de vele gitaarsolo’s wel gewoon keihard door de speakers knallen. Geen trage songs met een langzame opbouw, maar vooral veel power, energie en best wel catchy refreinen. Na de eerste luisterbeurt brul je die allemaal al mee. De zanger steelt de show met zijn zware stem en rauwe geluid en geeft Crypt Sermon echt een unieke sound. Ik geniet hiervan, met mijn wijsvinger en pink in de lucht.
Favoriete tracks: Key of Solomon, Christ is Dead, The Ruins of Fading Light

17. Nathan Gray & Jesse Barnett - Split

De ene helft van het vinyl bevat 3 tracks van Nathan Gray. En die zijn prima. Luistert lekker weg. De andere helft van het vinyl bevat 3 tracks van Jesse Barnett. En die tracks zijn goud. Echt absolute parels. Jesse legt zijn ziel in de muziek en neemt je door zijn beeldende lyrics mee zijn ziel in. De track “Amsterdam” is een ode aan de mooie dingen in het leven, “Hang Your Love” is een ode aan de liefde en “Stay With Me” is pijn. En het zal je niet verrassen, maar “Stay With Me” is 1 van mijn favoriete tracks van 2019. “Sit with me in silence and when he comes to you, you can go with him, don´t turn around, no, I will lie alone and you will lie with him.” Raak.
Favoriete tracks: Amsterdam, Hang Your Love, Stay With Me

16. Wish You Were Here - I’m afraid of everything

Wish You Were Here is ook Jesse Barnett. Dezelfde Jesse Barnett als de nummer 17 in mijn lijst. Maar dit is een heel album van 8 tracks. Jesse heeft een fantastische stem, waardoor hij met ieder nummer door mijn ziel snijdt. Qua sound is Wish You Were Here een beetje Ben Howard, een beetje Fink en een vleugje Bon Iver. Ogen dicht, naald in de groef, onderuit zakken in mijn stoel en genieten maar. Melancholische muziek als dit is een perfecte katalysator voor de blues, sommige van mijn lyrics en gedichten. Het inspireert. En het is gewoon heel fijn om naar te luisteren.
Favoriete tracks: No Say, Five Roses, Come Find Me

15. Gang Starr - One of the best yet

Guru is dood, lang leve Guru. One of the best yet is een fantastische ode aan het leven van the late great. Premier is voor dit album echt teruggekeerd naar zijn Gang Starr mindset en komt met een paar van de beste Gang Starr beats uit zijn carrière. De verses van Guru zijn geen leftovertjes, geen b-kantjes, maar oprecht dope verses die hij opnam voor zijn dood. En wie beter dan Premier om die op nieuwe beats te zetten? En geheel in Gang Starr traditie is de foundation ook weer van de partij, M.O.P, Group Home, Jeru The Damaja, Big Shug en Freddie Foxxx. Allemaal in de schaduw van Guru, maar dat is natuurlijk eigenlijk altijd wel zo geweest. Of zoals mijn vriend Ghostman in onze BRAL. podcast zei: “ik besefte pas dat ik Guru miste, toen ik dit album hoorde”.
Favoriete tracks: Lights Out ft. M.O.P, Bad Name, Family and Loyalty ft. J. Cole

14. Benny The Butcher - The Plugs I Met 

Benny is inmiddels wel mijn favoriete mc van het Griselda label. Hij rapt met het zelfvertrouwen van Jay en flowt met de souplesse van Nas. Ja, dat zijn grote namen en ja, dat zijn gedurfde vergelijkingen, maar Benny is gewoon die guy. Inhoudelijk zou ik de vergelijking niet direct maken, omdat Benny vooral in 1 ding heel goed is; cokeraps. Op The Plugs I Met rapt hij in 7 tracks over zijn leverancier, over verkopen, geld en bricks. Veel bricks. Maar tussendoor heeft Benny ook wel echt Bars, met een hoofdletter B; See, I was good with the bad guy role / Water in my jewels, put 'em on and baptize hoes / Walk in my shoes, we got Shaq-sized soles / We flatline those wack rap niggas wearin' half-sized clothes. Zo fuckin’ dope. En dit is op een track met Black Thought, die hem niet outshinet. Benny is gewoon die guy.
Favoriete tracks: Crowns For Kings ft. Black Thought, Sunday School ft. 38 Spesh & Jadakiss, Took the Money to the Plug's House

13. Apollo Brown - Sincerely, Detroit

Meer dan 50 rappers komen voorbij op dit nieuwe album van producer Apollo Brown. De producer komt uit Detroit en heeft vrijwel al zijn rappende stadgenoten gevraagd mee te doen op deze ode van Detroiters aan Detroit. En ondanks dat je 56 verschillende artiesten hoort, is de productie van Apollo Brown weer zo top notch dat het gevarieerde album toch een geheel is. De beats van Apollo zijn feitelijk niet heel veel anders dan de beats die hij maakte voor OC, Joell Ortiz of The Left, maar als je zo goed bent als hij, mag je een formule best wel een paar keer herhalen. Die beats zijn gewoon heerlijk en dat terwijl het niet veel meer is dan een kick, een snare, een hat en een sample. En toch; je herkent de Apollo Brown sound inmiddels direct. Knap.
Favoriete tracks: God Help Me, Oh Lord, Can’t Lose

12. Tool - Fear Inoculum

Fear Inoculum is de rabbithole. Je stapt er blij en onwetend in en vanaf het eerste nummer trekt Tool je langzaam maar zeker verder de tunnel in. Onderweg naar een land waar de ritmes net iets anders zijn en tijd niet bestaat. Fear Inoculum is zwaarmoedig en hoopgevend tegelijk. Fear Inoculum is berusting, acceptatie, als de cadans van het leven die heftiger wordt naarmate je langer meeloopt. Het is een wijn van Maynard die rijpt in de fles en na 13 jaar pas echt een volle smaak heeft.
Favoriete tracks: Pneuma, Culling Voices, 7empest

11. Cult Of Luna - A Dawn To Fear

A Dawn To Fear is verslavend. En sferisch, meeslepend, duister en heel zwaar. Maar op sommige momenten ook prachtig ingetogen en mooi. Met een speelduur van 79 minuten verdeeld over 8 tracks, neemt Cult Of Luna duidelijk de tijd voor hun songs. Op het epische Lights on the Hill, dat een kwartier duurt, komt de zang pas na ruim 6 minuten. Ondertussen ben je er muzikaal al helemaal ingezogen, waardoor het net lijkt alsof de krijsende stem van de zanger gewoon een extra instrument is dat wordt toegevoegd aan het geheel. Maar het is ook juist die stem die A Dawn To Fear over de gehele linie iets urgents meegeeft en de sound uniek maakt. Cult Of Luna is misschien wel een soort Tool op steroids. Lange nummers, soms wat repetitief, maar toch ook continu spannend en vooral in de opbouw geniaal. Ja, verslavend is het woord.
Favoriete tracks: The Silent Man, Lights on the Hill, The Fall

10. Defeater - Defeater

Defeater komt aan als een stomp in de maag. Dit is pijn, ellende en emotie. Iedere track is een hoofdstuk in het boek van Defeater dat al geschreven wordt vanaf hun eerste album. Verhaallijnen van eerdere albums worden hier moeiteloos opgepakt en puzzelstukjes ingevuld. Een concept-album is al knap, laat staan een concept-oeuvre. Maar ook zonder voorkennis van het concept, blijven het op zichzelf staand ook enorm sterke tracks met een kop en een staart. De verhalen over PTSD, schuld, spijt, familie, zelfmoord, oorlog en pijn klinken meedogenloos in de brute uitvoering van Defeater.
Favoriete tracks: Mothers’ Sons, Dealer / Debtor, No Guilt

9. Griselda - WWCD

What Would ‘Chinegun Do? is zo grimey dat het woordenboek een nieuwe definitie nodig heeft. Wat mij betreft wordt dit de uitleg: rauwe Hip-Hop, maar niet zo rauw als Griselda. WWCD is het eerste album waarop Benny, Conway en Westside Gunn als trio te horen zijn. En het is eerste album dat is uitgebracht via Shady Records. Dat laatste heeft echter niets veranderd aan de sound, want het lijkt wel of producers Beatbutcha en Daringer nog donkerder, duisterder, rauwer, harder en compromislozer zijn gaan produceren. Jezus Christus, wat is dit rauw. Verder bevat WWCD meer van hetzelfde; cokeraps, streetshit, geweer geluiden, worstelreferenties, nog meer streetshit, nog meer cokeraps en wat geweld. En toch verveelt het me niet op deze plaat, vooral omdat de 3 rappers elkaar telkens afwisselen en me zo tot het einde weten te boeien.
Favoriete tracks: Chef Dreds, Freddie Hotspot, The Old Groove ft. Novel

8. Trade Wind - Certain Freedoms

Dit is de derde plaat van zanger Jesse Barnett in mijn lijst. Dit keer met zijn band Trade Wind. Waar Jesse op zijn solo platen kiest voor een singer- & songwriter approach, is Trade Wind echt een rockband, maar wel een rockband die er alles aan doet om de emotie in de songs centraal te stellen. De plaat bevat kwetsbare en ingetogen liedjes, die op bepaalde momenten naar een climax werken waarbij alle registers open worden getrokken. De ingetogen momenten op deze plaat zijn mooi, maar de emoties op de plaat komen echt hard binnen als Jesse zijn strot opentrekt en de gitaren wat feller klinken tijdens 1 van de climaxen. En er zijn genoeg van die momenten op tracks als No King But Me, Certain Freedoms en Beige. Heerlijke plaat die ik echt een paar weken op repeat heb gehad dit jaar en vrijwel iedere week sinds de release wel even heb geluisterd. Op geel vinyl komt Trade Wind echt prima tot zijn recht.
Favoriete tracks: No King but Me, Certain Freedoms, Beige

7. Knocked Loose - A Different Shade Of Blue 

Als je erop uit bent om alles te slopen dat je op je pad tegenkomt, draai dit. Op A Different Shade Of Blue wordt niet gelachen. Dit is pure agressie gevangen in monsterlijke riffs, schreeuwerige vocalen en breakdowns die de aarde laten trillen. Zodra ik albumopener Belleville hoor, sla ik om me heen als Cuba Gooding Jr. in Boyz N The Hood. En eerlijk; meer is het ook niet en gelukkig maar. Sommige platen hebben een heel duidelijk doel voor ogen en moeten ook vooral niet meer pretenderen. Zo’n plaat is dit. Dit is raggen, beuken, rammen, vlammen, stampen en hakken. Af en toe krijg je kort de gelegenheid op adem te komen, maar hierna trappen de mannen het gas weer in. De stem van Bryan Garris voegt iets manisch toe aan de sound. Heerlijk.
Favoriete tracks: Trapped in the Grasp of a Memory, Guided by the Moon, Mistakes Like Fractures

6. Norma Jean - All Hail

Norma Jean is metalcore, maar wel progressief genoeg om niet door openstaande deuren binnen te komen. En dat resultaat zorgt voor maatsoort wisselingen, zware breakdowns, rustige stukken en melodieën die raken. Elke track is anders op All Hail, maar past toch in het geheel. De band speelt zelfs ballads en ook die zijn raak. Maar waar Norma Jean zich echt onderscheid is met zanger Corey Brandon die continue switcht van prachtig cleane zang naar een rauwe strot en heftig emotionele screams. Het is de zang die me naar binnen trekt en me deze plaat telkens opnieuw laat aanzetten. Helemaal op nummers zoals Anna over het overlijden van een dierbare of op Safety Last waar ik de Christelijke boodschap (pray for this) volop meeschreeuw.
Favoriete tracks: Safety Last, Landslide Defeater, Anna

5. Boogie - Everythings for sale
Ik houd van eerlijkheid in Hip-Hop. Geen façade, maar echte verhalen. En Boogie brengt zulke verhalen. Op soulvolle beats vertelt Boogie over zijn leven dat niet altijd even leuk is. En hij doet dat op een manier die indruk maakt. Zijn flow en stem liggen prettig in het gehoor en zijn zangstem geeft de nummers net wat meer gelaagdheid. Zijn teksten zijn indrukwekkend. Enerzijds omdat hij open is en zich niet schaamt voor onzekerheid, falen en mislukken. Anderzijds omdat hij sterke bars gebruikt als hij deze thema’s behandeld; “I’m the one in front of the gun and the one behind the trigger/I been hidin’ from my truths, they will never find a nigga/If they ever find a nigga, I identify the killer/I’ma be the only witness, it’s that pussy in the mirror.” Damn. Vanaf het moment dat dit album uitkwam in januari, wist ik dat deze hoog in mijn jaarlijst zou eindigen. Dit is zo’n album dat me raakt. Iedere luisterbeurt weer.
Favoriete tracks: Tired / Reflections, Silent Ride, Lolsmh - Interlude

4. Une Misère - Sermon

Depressie, woede, haat, teleurstelling, onzekerheid, gewelddadig, heftigheid, duister, donker, inktzwart, hulpeloos, hopeloos, zwaar, down, gedeprimeerd, neerslachtig, teneergeslagen, akelig, beklemmend, luguber, onaangenaam, sinister, somber, vreugdeloos, drukkend, benauwd, afschuwelijk, beangstigend, ellendig, eng, griezelig, ijselijk, ijzingwekkend, irritant, macaber, naar, triest, naargeestig, onaangenaam, onguur, onheilspellend, unheimisch, verschrikkelijk, vervelend, vreselijk, melancholisch, mistroostig, treurig, verdrietig, weemoedig, zwaarmoedig, zwartgallig. En dat dan gevangen in riffs, drums, bassen en schreeuwerige vocalen. Une Misère is fantastisch.
Favoriete tracks: Sermon, Overlooked - Disregarded, Damages

3. Bask - III

Bask is de ontdekking van 2019 voor mij. Wat een heerlijke band. De muziek van Bask doet iets met mij. Het is melancholisch, rustgevend en meeslepend, maar bevat wel genoeg pit om continu boeiend te blijven. In beschrijvingen van deze band lees ik allerlei genres, van stoner tot americana. Ik lees vergelijkingen met Baroness en Mastodon. Maar als ik dit luister, ben ik daar geen moment mee bezig. Ik onderga het. Bask brengt emotie en ik voel het. De melodieuze en rauwe zang trekt me elk nummer in, terwijl de gitaren me doen wegdromen. De drums houden me bij de les, terwijl de baslijnen pompen. De nummers zijn zo gelaagd, dat ze ook na 30 luisterbeurten nog verrassen. Als ik dit album luister, begin ik altijd met het laatste nummer Maiden Mother Crone. Door de repeat-optie, start de plaat daarna opnieuw en luister ik hem tot en met Maiden Mother Crone. Alsof de cirkel dan rond is voor mij. Beginnen en eindigen met dezelfde track. Een volledige Bask ervaring. Ik kan hem je van harte aanbevelen.
Favoriete tracks: Three White Feet, Rid of You, Maiden Mother Crone

2. La Dispute - Panorama

Panorama is een emotionele trip. Een verhaal op muziek. Een verhaal over liefde, verlies, rouwverwerking, angst, stress, pijn en vooral de dynamiek tussen 2 geliefden die met deze thema’s te maken krijgen. Pijn mag er niet zijn als iemand anders pijn heeft. Ik mag er niet zijn. Hoe kan ik je dan bij staan? Aan het begin van de plaat is de verteller niet goed genoeg, maar aan het einde van de plaat komt hij toch tot de conclusie: “I will be everything you need.” De muziek is een mix van rock, sferische jazzy passages en post-hardcore. Alle passages dienen het verhaal. Soms blijft de muziek rustig voortkabbelen om het verhaal verteld te laten worden en soms bouwt het langzaam naar een climax om te exploderen met een schreeuwende zanger die alle emotie van het verhaal perfect weet te vertalen. Panorama is pure kunst, een emotionele trip en een beklemmend verhaal, geschreven en verteld, gefluisterd, geschreeuwd en gezongen door Jordan Dreyer.
Favoriete tracks: Fulton Street II, There You Are (Hiding Place), You Ascendent

1. Counterparts - Nothing Left to Love

“Will the ones I love, forgive me for leaving too soon? Caught in the space between paradise and plague, there’s nowhere I’d rather be than with you.” Nothing Left To Love is zwaarmoedig, emotioneel, depressief en niet in 1 hap te verteren. Nothing Left To Love is een meesterwerk. Van de persoonlijke lyrics tot aan de verwoestende muziek, dit raakt me. Will you love me, when there’s nothing left to love? Een persoonlijke mantra, maar dan negatief en nog in een vraag geformuleerd ook. Dat is Counterparts, terwijl de muziek beukt en de breakdowns je hoofd zo hard binnen denderen dat je met je armen begint te zwaaien, terwijl je gewoon een wandelingetje maakt. Solo moshpit. Nou en?
Favoriete tracks: Wings of Nightmares, Your Own Knife, Imprints

Op naar 2020...

zondag 27 oktober 2019

Beste albums van de jaren '10 (2010 - 2019)



We naderen het einde van een decennium. Mooi moment om terug te kijken en weer eens een lijstje te maken. Dit zijn wat mij betreft de beste releases van de jaren ‘10.

Paar spelregels:
  • 1 album per artiest
  • 25 stuks, want dat is al moeilijk zat
  • Mijn gevoel bij een plaat is leidend

Net geen top 25, maar wel dichtbij:
  • Mac Miller - Swimming (2018)
  • Knocked Loose - Laugh Tracks (2016)
  • Fresku - Nooit Meer Terug (2015)
  • Khemmis - Hunted (2017)
  • August Burns Red - Found in Far Away Places (2015)
  • Trade Wind - You Make Everything Disappear (2016)
  • Staind - Staind (2011)
  • The Ocean - Pelagial (2013)
  • Celph Titled & Buckwild - Nineteen Ninety Now (2010)
  • Apathy - Honkey Kong (2011).

Dit is wel de top 25 van 2010 - 2019:

25. Parkway Drive - Deep Blue (2010)

Het water trekt zich eerst terug om je zo naar binnen te trekken om daarna om te slaan en je met een verwoestende kracht te overspoelen. Een golf. Een betere metafoor voor Parkway Drive is er niet. En daarom ga ik graag naar liveshows van deze band. Op plaat komt Deep Blue voor mij het dichtst in de buurt bij de kracht, sfeer en agressie van de liveshows. Dit is meebrullen, woohooo, wooohooo, dit is beuken, springen, vuist in de lucht en schreeuwen; Deliver me!

24. Ill Bill & Vinnie Paz - Heavy Metal Kings (2011)

Niet origineel, niet vernieuwend, niet wereldschokkend, geen instant classic, maar wel gewoon heel dope. Vanaf de eerste beat knallen de opgefokte strijkers door mijn speakers en word ik meegenomen naar een wereld die bestaat uit geweld, seriemoordenaars, corrupte politiek, conspiracy theories, best wel wat pistolen en obscure heavy metal verwijzingen. Bite the head off of the bat while I chant "Ozzy". Paz is een beest op de mic.

23. Baroness - Purple (2015)

Purple grijpt me bij de strot. De zang snijdt door mijn ziel. De melodieën hangen in mijn hoofd. De ritmesectie beukt door mijn lijf. Ik heb nog nooit LSD gebruikt, maar ik kan me zomaar voorstellen dat dit album de muzikale vertaling is van een metalhead die tript. En tijdens die trip komen we schoonheid tegen, melodieuze stukken. Onderweg komen we ook monsters tegen, verwoestende riffs. Verdrinken in Purple is alles over je heen laten komen en het gewicht op je schouders voelen.

22. Westside Gunn - Hitler Wears Hermes 4 (2016)

De mannen van Griselda zijn mijn favoriete mc’s van het moment. Benny, Conway & Westside Gunn droppen de laatste jaren parel na parel en lijken onvermoeibaar. Iedere keer als je een plaat net een beetje hebt kunnen verteren, hebben ze alweer een nieuwe klaarliggen. En iedere keer met hetzelfde recept: rauwe beats, rauwe raps. En het verveelt me geen moment. Het vierde deel in de Hitler Wears Hermes reeks van Westside Gunn is mijn favoriet. Conway dropt op albumopener The Cow een van zijn dopeste verses en Westside Gunn is op deze hele plaat in topvorm. En Aunt Rosie’s staat op deze.

21. Northlane - Mesmer (2017)

De band wisselt sferische stukken met mooie cleane zang af met metalcore-stukken, waarbij de strot van de zanger vol open gaat en grunts en screams de dienst uitmaken. Doordat de zanger beide elementen perfect beheerst, ontstaat een goede dynamiek in de songs, waarmee Northlane een heerlijke sound weet te creëren. Niet in de laatste plaats ook door de uitstekende muzikanten in de band die van Mesmer meer maken dan de zoveelste metalcore plaat. En het raakt me. I am what I create!

20. Amenra - Mass VI (2017)

Dit is donker, duister en depressief. Dit is kwetsbaar en misschien zelfs breekbaar, maar tegelijkertijd sterk als woede dat eruit komt na het 3 maanden ingehouden te hebben. Er bekruipen mij gevoelens van angst, radeloosheid en wanhoop, maar ik voel ook ontlading, een explosie van verdriet, woede en ellende. Ik ben de regen die te pletter valt op de grond en wordt opgezogen in het grote geheel. Ik ben de donder die beukt tegen mijn slaap, de bliksem die inslaat in mijn hart.

19. Ben Howard - I Forget Where We Were (2014)

Ik reis maar weer eens naar de donkere krochten van het rotgevoel. En in dat rotgevoel kwijn ik heerlijk weg. In foetushouding met een koptelefoon op, jankend. End of the affair. Natuurlijk wil je niet dat het een lijflied wordt, maar dat is het wel. En het is ook veel leuker om te lachen, maar dat lukt gewoon niet altijd.

18. Counterparts - You’re Not You Anymore (2017)

Depressie op muziek. Dat is Counterparts. Agressief, intens, hard, zwaarmoedig, donker en melancholisch. I find it hard to feel alive, while my heart beats in borrowed time. Alle frustraties eruit. Emotie. Sew your skeleton to mine, I'm no good on my own. Confronterend. Eerlijk. Pijnlijk. En toch. Dit zijn anthems. You forget to bring me with you when you leave. Zo waar.

17. Apollo Brown & O.C. - Trophies (2012)

Apollo Brown heeft het afgelopen decennium meer dan 20 albums uitgebracht met verschillende artiesten. Zeker vijf van die albums hadden deze lijst kunnen halen. Ik twijfelde tussen Gas Mask met The Left, Daily Bread met Hassaan Mackey, Mona Lisa met Joell Ortiz en het instrumentale Thirty Eight. Maar uiteindelijk is Trophies wel echt het beste van Apollo Brown. En niet alleen vanwege Apollo Brown. Het is namelijk ook het beste van OC die op zijn beurt weer one of the best is. OC verwoest elke Apollo Brown beat met wat je de definitie van lyricism zou kunnen noemen. Echt elke bar is raak en inspirerend.

16. Radiohead - A Moon Shaped Pool (2016)

Kippenvel. Truth will mess you up. Confrontatie. I feel this love turn cold. Realisatie. Broken hearts make it rain. Gebroken, ik ben gebroken. Just don’t leave. Ik kijk op mijn horloge. Het is 03:10. Ik kan de slaap niet vatten. A Moon Shaped Pool is als een warme deken. Troost, comfort en warmte, maar tegelijk kil, depressief en confronterend. Ik zwelg hier zo lekker op.

15. Kno - Death is Silent (2010)

Deze plaat is een soundtrack voor donker, eenzaam en koude dagen. Die dagen dat het ritme van je dag wordt bepaald door het ritme van de regen. Die dagen dat je gemoedstoestand wordt bepaald door de kleur van de wolken; grijs, grauw. Ook Hip-Hop komt wel eens in verdriet. Ook rappers hebben gevoel. Gevangen in pure muziek.

14. Jay-Z - 4:44 (2017) 

4:44 is de plaat van Shawn Carter. De plaat van een volwassen man. Echter dan dit hebben we JAY-Z nog nooit gehoord. Op albumopener “Kill Jay Z” neemt hij afscheid van zijn ego en brengt hij Shawn Carter naar voren die ons vervolgens meeneemt op een korte trip door zijn leven, maar wel met zulke veelzeggende bars dat je er direct middenin zit. Het is zelfs zo persoonlijk dat je soms het gevoel hebt stiekem door een dagboek te bladeren. Bekende mensen zijn ook mensen. En daarmee is JAY-Z weer aanraakbaar geworden.

13. Black Peaks - All That Divides (2018)

De songs gaan van heel kwetsbaar naar heel kwaad en doen vrijwel alle emoties aan die ertussen liggen. Vooral zanger Will Gardner draagt hieraan bij met zijn enorme bereik van hoog en falsetto naar heel zwaar en schreeuwerig. Zoveel passie en zoveel pijn in zijn stem, prachtig. Zijn lyrics zijn emotioneel geladen met een duidelijke mening, maar nergens wordt het te letterlijk, waardoor er ruimte voor interpretatie blijft, zoals op “Home” dat eindigt met Oh, drown us in a bottle/Oh, fill us full of lead/Oh, leave us to the bottom/To sink or drown instead. Heftig. En zo is deze hele plaat heftig. En briljant.

12. Eminem - Kamikaze (2018)

Albumopener “The Ringer” laat me weer achter met mijn mond open, terwijl ik what the fuck probeer te zeggen. De rest van het album murdert rappers. En daar is Eminem nog steeds het beste in. Maar ook de liefdestracks zijn dope op Kamikaze, met als hoogtepunt het duistere tweeluik “Nice Guy/Good Guy”, waarop Eminem zijn ingewikkelde relaties vangt in de zin Am I the good guy or do I just play like him/And hope that he dumps you?/It's like a dream come true, just to scream Fuck you! Ik kan echt genieten van dit soort bars. En genieten kun je op iedere track van bizar rijmende lettergrepen, wordplay, woorden met driedubbele betekenissen en dat alles gebracht met een furieuze flow die nog eenmaal duidelijk maakt; Em is the goat.

11. Brand New - Science Fiction (2017)

Soms is het cynisch, als het over het geloof gaat. Soms is het sarcastisch, als het over depressie gaat. Soms is het treurig, als het over de enige overlevende van een nucleaire oorlog gaat. Soms is het hoopvol, als het over de liefde gaat. Maar overall is het een donkere, emotionele, zwaarmoedige belevenis, waarbij de lyrics zo slim in elkaar zitten dat je er echt in moet duiken om alle bijbelse referenties, dubbele lagen en werkelijke betekenissen eruit te kunnen halen. Maar als dat is gelukt en je allemaal tot je door laat dringen wat er op deze plaat gebeurt, dan kun je niet anders dan euforisch zijn over dit meesterwerk.

10. Machine Head – Unto The Locust (2011)

Dit album heeft zo ongelooflijk veel power. Het is agressief, hard, beukend en rauw, maar ook melodieus, emotioneel, melancholisch en op bepaalde momenten zelfs ingetogen. Unto The Locust is hoe een heavy metal plaat moet klinken. Rob Flynn switcht in zijn vocals van grunt, naar schreeuwerig, naar mooie cleane harmonieën, waardoor de plaat continue blijft boeien. Alle nummers kennen een schitterende opbouw, fraaie (dubbele) gitaarsolo’s, vette riffs en superstrak drumwerk. Het resultaat is een album vol emotioneel en agressieve songs die me laten meebrullen, terwijl ik afwisselend luchtgitaar en de luchtdrums speel.

9. Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Episch. Een ander woord is er bijna niet voor. Het is groots, meeslepend, legendarisch, euforisch, bombastisch en manisch. Episch dus. Maar ook wel heavy, zwaar en duister. Alles dat je haat aan Kanye West vind je op dit album en hij weet het, speelt ermee en geeft het je terug. Er is niet te haten op Kanye West op dit album. What’s a black beatle anaway, a fucking roach? I guess that's why they got me sitting in fucking coach. De productie is zo strak en zo goed. Alle gastartiesten voegen iets toe. Kanye is als een regisseur en My Beautiful Dark Twisted Fantasy is zijn beste film op plaat. Het onbetwiste magnum opus van Kanye West.

8. Highly Suspect - The Boy Who Died Wolf (2016)

The Boy Who Died Wolf is een heerlijke rockplaat. Met elementen van punk, grunge, rock en Hip-Hop heeft Highly Suspect een fijne sound gecreëerd die zowel uptempo als bij de ballads zeer lekker klinkt. Het is allemaal niet enorm vernieuwend of uniek, maar het rockt. Zanger Johnny Stevens maakt de plaat met zijn fantastische stemgeluid. Of hij nu zingt over een verbroken relatie, een overleden vriend of de wens naar Californië te verhuizen; er zit zoveel passie en emotie in zijn stem dat ik er telkens door geraakt word.

7. Deftones - Koi No Yokan (2012)

Deftones was de enige band waarbij ik het echt moeilijk vond om te kiezen. Diamond Eyes uit 2010 en Gore uit 2016 zijn ook fantastische albums, maar toch steekt Koi No Yokan daar nog iets bovenuit. Omdat de riffs net even steviger zijn, omdat de tracks net wat gelaagder zijn, omdat Chino Moreno in topvorm is, omdat Koi No Yokan als geheel net even heavier is en omdat ik dit album gewoon net even vaker beluisterd heb. De sferische songs, de dynamische zang, de dromerigheid, de emotie en de explosiviteit. Dat is Deftones. En daar kan ik soms uren in verdrinken.

6. Architects - All Our Gods Have Abandoned Us (2016)

All Our Gods Have Abandoned Us is zo ongelooflijk heavy. Alsof gitarist en componist Tom Searle nog 1 keer alles wilde geven. Ongeveer een jaar na de opnames van dit album is hij overleden aan kanker. Dit is zijn testament, zijn legacy. En daar mag hij verdomd trots op zijn. Architects is beklemmend en kwetsbaar, maar ook hoopvol en sterk. De melodieën klinken melancholisch, de breakdowns keihard en de strijkers maken op enkele tracks de emotie compleet. Zanger Sam Carter kan met zijn fantastische strot als geen ander pijn in woorden leggen, helemaal als het de pijn van zijn beste vriend en gitarist van de band is: A sickness with no remedy, except the ones inside of me, you ever wonder how deep you could sink into nothing at all? Disintegrate, annihilate me. Kippenvel.

5. Stick To Your Guns - Diamond (2012)

Dit is een plaat vol anthems. Stick To Your Guns vecht op Diamond voor een betere wereld. Zonder belerend of betweterig te zijn. Een wereld waarin geen plaats is voor huiselijk geweld, homofobie, armoede en onrecht. Jesse Barnett is een fantastische zanger die zowel clean als schreeuwend enorm sterk is en zijn lyrics prediken vriendschap, broederschap, tolerantie, gelijkheid en zelfreflectie. Uiteindelijk komt alles neer op my only enemy is me. Een betere wereld begint bij jezelf. En op Diamond is die boodschap zo aanstekelijk dat ik altijd iets wil doen voor de wereld als ik een half uur los ben gegaan op de melodieuze hardcore van Stick To Your Guns.

4. La Dispute - Wildlife (2011)

Intens. Zo fuckin’ intens. En beklemmend, rauw, zwaar, donker en heavy. De gitaren klinken luid en de ritmesectie strak, maar op Wildlife draait alles om de lyrics. Het verhaal op het album wordt verteld door een auteur, de ik-persoon, die zelf een strijd voert met depressie en dit door middel van verhalen probeert te verwerken. Soms persoonlijke verhalen, maar ook verhalen van anderen die hij vervolgens spiegelt aan zichzelf. Alle verhalen op deze plaat zijn niet alleen heel briljant geschreven, maar worden ook met zoveel urgentie, bezieling en emotie gebracht dat ik er volledig in verdrink. Het verhaal van de schietpartij in King Park, het verhaal van een moeder die haar kind verloor aan kanker, het verhaal van een man die door zijn schizofrene zoon 27 keer werd gestoken. Alle verhalen zijn zo enorm raak en doordat zanger Jordan Dreyer een mix hanteert van schreeuwen, zingen, fluisteren en spoken word komt dit keihard binnen.

3. Metallica - Hardwired... To Self-Destruct (2016)

Metallica is mijn favoriete band. Dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven. En misschien maakten ze met Hardwired… To Self-Destruct niet de beste plaat van de afgelopen 10 jaar, het is nog steeds gewoon heel erg verdomd goed. Het mooie van dit album is dat het een soort samensmelting is van alle Metallica platen uit het verleden. Een scheutje The Black Album, een snufje Load, een eetlepel Kill ‘Em All, een mespuntje Master Of Puppets en dat dan in de blender met een paar stukken Justice, Ride & Death Magnetic. The Mighty Metallica. Met James Hetfield als de absolute koning, zowel qua vocals, lyrics als riffs.

2. Dvne - Asheran (2017)

Een absoluut meesterwerk. De eerste keer dat ik het hoorde, blies het me compleet omver en dat was alleen nog maar met de power dat dit album bezit. De tweede, derde en vijfentachtigste keer dat ik de plaat luisterde, blies het me weer omver. De gelaagdheid van de tracks, de brute riffs, de harmonieën in de gitaarpartijen, de verrassingen in de ritmesectie, het overdondert iedere keer weer. En dan is er nog het verhaal, soms verteld met een brute schreeuw, soms met een cleane zang, maar beiden altijd in dienst van het verhaal. Zodra de schreeuw en de zang in harmonie zijn, is er kippenvel. Het volk de Asheran keert terug naar zijn thuisplaneet, waar het tot oorlog komt met de thuisblijvers die techniek hadden verworpen, maar zich voor de oorlog toch weer tot techniek wenden. Daarmee de planeet bijna verwoestend. Uiteindelijk overwint de natuur; Rise Gaia. Deze plaat zou niet in balans zijn als het verhaal niet net zo overdonderend zou zijn als de muziek. Zoals de mens in balans moet zijn met de natuur.

1. Kendrick Lamar - To Pimp a Butterfly (2015)

In 2015 schreef ik: Er bestaat geen enkele twijfel over het beste album van 2015. Kendrick Lamar dropt met To Pimp a Butterfly misschien wel de beste plaat van de afgelopen 10 jaar. En dat vind ik nu nog steeds. Want; wow. Dat is het enige dat ik telkens denk bij dit album; wow. Zelfs nu ik het al 386x heb beluisterd. En waarom wow? Ik ga een poging wagen: Kendrick heeft een album gemaakt dat van begin tot eind klopt en een geheel vormt met als hoogtepunt het gesprek met 2Pac aan het einde van de plaat. Kendrick gebruikt zijn stem als instrument, waarbij zijn jazz-flow op “For Free? - Interlude” echt bizar goed is. Maar ook op de andere songs flowt Kendrick bizar goed, waardoor zijn flow je echt leidt door de tracks. Kendrick weet wat catchy songs zijn, zonder daarbij zijn realness te verliezen. Zijn raps zijn enorm lyrical, zijn boodschap is helder en hij doet dat zonder pretentieus te klinken. Het muzikale landschap op het album brengt je langs alle muziekstijlen die je kunt bedenken en alles loopt als een geoliede machine. En dan heb ik nog lang niet alles gezegd dat je over dit album kunt zeggen. Eigenlijk zou je een soort Hip-Hop club moeten oprichten, als een boekenclub en dan de hele avond over deze plaat moeten praten. Ik geef me op.

Op naar het volgende decennium...